30-05-2008
Foredrag og smagning foregår på Ungdomscentret, Islandsvej 4, Kolding
Vi duftede til og smagte på en nøje udvalgt række af produkter fra
Maxxium, i dette tilfælde Macallan og Highland Park. Martin Markvardsen
fra Maxxium var tour guide denne aften. Og det gjorde han godt.
Vi testede vores næse og smagsløg på
en perlerække af produkter fra de to nævnte destillerier, både egne
og uafhængige aftappere.
Det er svært at finde decideret dårlige produkter fra de to
destillerier,
der er dog stor forskel på de enkelte aftapninger.
|
Er I klar? - spørger Martin. Og DET er vi - vi er ALTID
klar til en oplevelse når det kommer til god whisky... |
Vi startede med at smage en MacAllan 10 års ( vi lærte iøvrigt at
MacAllan udtales [ma KAllan] - så ved vi dét) som er en dejlig
blød sag med næse af æbler og krydret chutney, smag med vanilla,
sherry og marcipan, samt en lang behagelig mandelpræget eftersmag. Det
er en whisky i god balance. |
Man starter med at lægge mærke til farven, fortalte Martin. For den
betyder nemlig ikke en døjt. Og så alligevel. For deres produkter er
uden farvestoffer og ikke justeret med karamel. Men - fortalte Martin -
der finder en vis udvælgelse af fadene sted, for en ensartet farve er
ønsket da store dele af det internationale marked ikke ønsker for
meget variation her - og man skulle jo nødigt tabe omsætning, så en
vis imødekommelse af de mindrevidende konsumenter finder altså sted. |
Jeg skal jo ikke lære jer at smage på Whisky, fortalte Martin, men
jeg kan da fortælle hvordan JEG gør: Jeg lader whiskyen trille
uhindret ind på tungen, og lader den ligge der og rulle frem og tilbage
i samme antal sekunder som Whiskyen er gammel i år. For så skal man
nok finde ud af hvad det er for sager man har i munden....
Nå, næste smagsprøve var en MacAllan 15 års, aftappet af en
Murray McDavid, som i øvrigt har en skrækkelig masse viden om vin, og
som han så prøver at overføre på Whisky - med svingende resultat
iflg. Martin. Denne whisky var lagret på Bourbon/ Grenache fade, med en
næse af citrus, æble og hø, en smag med karamel og brændte mandler,
med en brændende lang finish som var pebret og HOT. Man må nok give
Martin lidt ret her - den whisky var ikke i speciel god balance, især
eftersmagen ødelagde billedet. |
MacAllan Elegancia 12 års - jo det er en virkelig elegantier. Det er
den type whisky man kan nyde til alle tider, ja den kunne næsten gå
til en kraftigt smagende dessert. Og det var den 3. i rækken. Næse med
æble og abrikos, smag med marcipan, vanilie og sherry og en lang
krydret og behagelig eftersmag, en whisky i særdeles god balance. Den
er - elegant. |
|
Som nr. 4 fik vi en MacAllan 1851 inspiration. Kan ikke købes i
Danmark, kun i toldfri butikker, og så ellers syd for grænsen. Det er
sådan set godt det samme, for bortset fra at flasken var en meget flot
udført sag med luftbobler så den grangivelig lignede en mundblæst
antik flaske, så er det lidt svært at se hvad vi skal med en whisky af
denne type... Næse af terpentin og blandede krydderier, smag med
Vanilie, Marcipan og peber, et svagt tørvepræg, en finish som er kort
men krydret, efterladende et indtryk af en whisky der overhovedet ikke
er i balance. Hvis det var sådan en MacAllan whisky smagte i 1851, så
er det da godt at de er blevet dygtigere til at styre processen
sidenhen. Det bedste man kan sige om den er vel at det var
interessant.......? |
Efter pausen var der fælles Highland Park, og bestyrelsens tro
sekretær, Marianne udskænkede med sikker hånd. Vi startede med en 15
års med næse af marcipan og sherry, smag af Vanilla, sherry og
marcipan samt milde krydderier, en lidt svag finish men sød, behagelig
og vanillaagtig, en fin afbalanceret whisky som det vil være svært at
sige nej til. |
Også Per Klingenberg er flittig udskænker til smagningerne, her
gives en 16 års Highland Park fra Privat aftapper Murray McDavid.
Lagret på sherry og portvinsfade, efterlagret på Vintage portvinsfade.
Næsen sød portvin, æbler og mangochutney, smag af nødder,
krydderier, karamel, brændte mandler, en finish med peber og karamel,
lidt brændende. Den whisky har ikke samme balance som destilleriets
egne aftapninger. |
Som næstsidste
smagning var det en 25 års Highland Park. Og det er altså en skøn
sag: Næse, syrlig, honning og mandler, smagen sød, maltet, lækker,
vanilla og lakrids, Finish er mellemlang med marcipan, behageligt
krydret med peber og chili, det er en whisky i perfekt balance. Man
fornemmer påvirkningen fra træ, men det bliver aldrig pågående. |
Er I klar til aftenens klimaks, synes Martin at spørge. Og ja - vi
har aldrig været mere klar. En Highland Park Vintage 1983, cask no.
1094 på 56,8%, aftappet i 2002 er ikke noget en whiskyfreak siger nej
til. Næse med sherry, let røg, karamel, bananer og blandet frugt,
smagsindtryk af karamel, mandler, marcipan, chili/peber og salt, en
skøn finish med lakrids og milde krydderier, jo det er i sandhed en
velafbalanceret whisky, denneher. |
Alle smagsnoter er
webmasters egne indtryk og ikke et udtryk for klubbens eller
bestyrelsens samlede vurdering. |
|