19 - 09 - Flora & Fauna serien
Så gik
efterårssæsonen i vort laug i gang, det var rigtig godt.
Foredrag og
smagning foregik på
Ungdomscentret, Islandsvej 4, Kolding
Vi startede kl.
19.00 og sluttede kl. ca. 22.20
Smagningen var lidt af ”Once in a lifetime”smagning, med produkter fra
destillerier, der enten ikke producerer mere, eller som mest leverer til
blends.
Vi havde fået tag i 8 spændende produkter fra FLORA &
FAUNA serien, som i sin tid blev lanceret af UDV, nu DIAGEO. Kristian
Gullacksen fra DIAGEO kom og ledede os mere eller mindre igennem smagningen.
Så fik han selv smagt på dem ved samme lejlighed!
Vi smagte og duftede til: Rosebank, Strathmill, Linkwood, Inchgower, Auchroisk, Glendullan, Mortlach og Mannochmore.
Herudover ville foredragsholder nok
have en overraskelse med. Og det ville formanden også.......... Så 10
Whisky'er på en aften Ladies and Gentlemen...... vi gik ikke tørstende
fra borde....... |
|
|
Ovenfor ses en
sensation. At 8 af denne serie er samlet til smagning ET sted er helt
usædvanligt, bemærker vores næstformand, Niels. Flora og Fauna serien
har fået sit navn qua seriens etiketter, som indeholder - ja - plante
eller dyr. På dem vi her smagte var det stort set fuglemotiver, bortset
fra Rosebank som havde blomstermotiv. Alle var på 43% så det er relativt
milde sager. |
|
Den første
halve time af smagningen stod vores vidende Formand og Næstformand for.
De var nemlig mødt til tiden. Og deres viden og fortællerglæde kunne
snildt matche fordragsholders, skulle det vise sig. |
|
Vi fik fortalt
at de Whiskyer vi skulle smage var temmeligt sjældne, dels fordi nogle
af destillerierne er nedlagt, og dels at de mestendels bruges i blends.
Faktisk kommer kun mellem 1 og 2% af produktionen ud som Single Malts,
resten anvendes i Blends som f.eks. Johnny Walker. Det kan vel egentlig
undre at der stadig sælges så meget Blended i disse år hvor der er god
fokus på Single Malts. Men sådan er det altså. |
|
Første flaske
var ROSEBANK, 12 års. Niels kunne fortælle at det nok var den længste
lagring en Lowlænder som Rosebank kunne tåle -yderligere lagring ville
kun forringe produktet. Som bekendt eksisterer destilleriet ikke mere,
og kommer heller ikke til det, da bygningerne bruges til andre formål,
og alt inventar er solgt. Duft af hø, æbler og marcipan, smag krydret
og let saltet, en eftersmag med tydelige noter af sherry, slutter lidt
pebret. En ganske velafbalanceret Whisky. |
|
Kun 2% Linkwood
kommer ud som Single Malts, resten ryger i gryden til Blends. Ret svag
næse, i starten mest sprit/terpentin, men den udvikler sig i glasset og
afslører noter af pære og blomme. Smagen blød, sødlig, næsten
bourbonagtig, mandler og marcipan. Eftersmagen starter som peber, men
går i sherry. Balancen halter lidt i denne sag. |
|
Mannochmore har
en duft som er godt sherrypræget, fyldig, med noter af æble og milde
krydderier, en sød smag af Sherry, marcipan og behagelige krydderier,
eftersmag af Sherry og krydderier og en anelse røg? En flot afbalanceret
Whisky, hvorom man må sige at det er en skam kun 1% kommer som Single
Malt. |
|
Auchroisk med
frisk duft af Bourbon, igen en type med smag af Sherry, mandel og
marcipan, eftersmag let pebret, krydret men mild. En pænt afbalanceret
Whisky. |
|
Strathmill med
motivet af Vipstjerten har næse af Hø, æble og sherry, smagen er let
krydret og sherrypræget og igen har vi en whisky med let pebret
eftersmag, alt i alt en pænt balanceret whisky. |
|
Glendullan kan
ikke fornægte sin oprindelse som Speyside Whisky. Og hvorfor skulle den
også det? Krydret sherryduft med lidt æbler, sød sherrysmag med let
pebret eftersmag samt milde krydderier. Udmærket whisky, men
destilleriet er altså lukket. |
|
Inchgowers
etiket indikerer at den har noter af salt, hvilket man også kunne
forledes til at tro siden destilleriet ligger tæt ved River Speys udløb
i havet, ikke desto mindre vil Deres ærbødige webmaster påstå at denne
whisky er mere sød end salt, idet han har noteret sig en duft af frugt,
æbler og hø, smag af sherry, pærer, mandler, kaffe og en snert af læder,
eftersmag krydret med noter af sherry og marcipan. Såfremt andre
deltagere ved festen mener den havde salt istedet, står webmaster gerne
til spanking ved næste smagning. |
|
16 års Mortlach
er en lækker, lækker sag, og en værdig afslutning på serien med de
sjældne sager. Mortlach er heldigvis stadig producerende. Næse med
masser af sherry, nærmest Olrosso agtig, med toner af æbler og blommer,
en fin smag med marcipan, delikate krydderier og tydelig sød sherry og
en eftersmag næsten identisk, men hvor krydderismagen afslutter med
peber. En fin whisky i en flot balance. |
Og SÅ -
OVERRASKELSEN - en TALISKER!!!!!!!!! |
|
Meget kan tilgives - og vil
blive det - når man medbringer en så fornem overraskelse som en
FANTASTISK 18 års Talisker. Denne whisky er vel tæt på at repræsentere
den inderste sjæl hos Kolding Whiskylaugs mange medlemmer. Duft af
Bourbon, røg, hav, salt, tjære, FANTASTISK. Smagen, hold da op, sødlig
røg, tang, tjære, salt, peber, krydret, eftersmagen sød marcipan, let
bitre mandler, dog suverænt krydret, balancen fantastisk. De kan deres
kram på SKYE. |
Og SÅ - SUPEROVERRASKELSEN
- vores kære formand er blevet FAR, hjerteligt tillykke. Og tak for
skænken. Der tog du fusen på os. At komme med en 8 års LAPHROIAG for at
lade medlemmerne nyde - det er en gestus. |
|
Efter 9 smagninger på en
aften, bliver der ingen kommentarer til den sidste udover at den udløste
salige blikke og blide kys på flasken....... og så at sige FANTASTISK
AFSLUTNING. |
Alle
smagsnoter er webmasters egne noter og ikke nødvendigvis et udtryk for
bestyrelsens eller klubbens generelle holdning. |
|