logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

19 - 09 - Flora & Fauna serien

Så gik efterårssæsonen i vort laug i gang, det var rigtig godt.

Foredrag og smagning foregik på Ungdomscentret, Islandsvej 4, Kolding 

Vi startede kl. 19.00 og sluttede kl. ca. 22.20 

Smagningen var lidt af  ”Once in a lifetime”smagning, med produkter fra destillerier, der enten ikke producerer mere, eller som mest leverer til blends.

Vi havde fået tag i 8 spændende produkter fra FLORA & FAUNA serien, som i sin tid blev lanceret af UDV, nu DIAGEO. Kristian Gullacksen fra DIAGEO kom og ledede os mere eller mindre igennem smagningen. Så fik han selv smagt på dem ved samme lejlighed!

Vi  smagte og duftede til: Rosebank, Strathmill, Linkwood, Inchgower, Auchroisk, Glendullan, Mortlach og Mannochmore. 

Herudover ville foredragsholder nok have en overraskelse med. Og det ville formanden også.......... Så 10 Whisky'er på en aften Ladies and Gentlemen...... vi gik ikke tørstende fra borde.......

Ovenfor ses en sensation. At 8 af denne serie er samlet til smagning ET sted er helt usædvanligt, bemærker vores næstformand, Niels. Flora og Fauna serien har fået sit navn qua seriens etiketter, som indeholder - ja - plante eller dyr. På dem vi her smagte var det stort set fuglemotiver, bortset fra Rosebank som havde blomstermotiv. Alle var på 43% så det er relativt milde sager.
Den første halve time af smagningen stod vores vidende Formand og Næstformand for. De var nemlig mødt til tiden. Og deres viden og fortællerglæde kunne snildt matche fordragsholders, skulle det vise sig.
Vi fik fortalt at de Whiskyer vi skulle smage var temmeligt sjældne, dels fordi nogle  af destillerierne er nedlagt, og dels at de mestendels bruges i blends. Faktisk kommer kun mellem 1 og 2% af produktionen ud som Single Malts, resten anvendes i Blends som f.eks. Johnny Walker. Det kan vel egentlig undre at der stadig sælges så meget Blended i disse år hvor der er god fokus på Single Malts. Men sådan er det altså.
Første flaske var ROSEBANK, 12 års. Niels kunne fortælle at det nok var den længste lagring en Lowlænder som Rosebank kunne tåle -yderligere lagring ville kun forringe produktet. Som bekendt eksisterer destilleriet ikke mere, og kommer heller ikke til det, da bygningerne bruges til andre formål, og alt inventar er solgt.

Duft af hø, æbler og marcipan, smag krydret og let saltet, en eftersmag med tydelige noter af sherry, slutter lidt pebret. En ganske velafbalanceret Whisky.

Kun 2% Linkwood kommer ud som Single Malts, resten ryger i gryden til Blends. Ret svag næse, i starten mest sprit/terpentin, men den udvikler sig i glasset og afslører noter af pære og blomme. Smagen blød, sødlig, næsten bourbonagtig, mandler og marcipan. Eftersmagen starter som peber, men går i sherry. Balancen halter lidt i denne sag.
Mannochmore har en duft som er godt sherrypræget, fyldig, med noter af æble og milde krydderier, en sød smag af Sherry, marcipan og behagelige krydderier, eftersmag af Sherry og krydderier og en anelse røg? En flot afbalanceret Whisky, hvorom man må sige at det er en skam kun 1% kommer som Single Malt.
Auchroisk med frisk duft af Bourbon, igen en type med smag af Sherry, mandel og marcipan, eftersmag let pebret, krydret men mild. En pænt afbalanceret Whisky.
Strathmill med motivet af Vipstjerten har næse af Hø, æble og sherry, smagen er let krydret og sherrypræget og igen har vi en whisky med let pebret eftersmag, alt i alt en pænt balanceret whisky.
Glendullan kan ikke fornægte sin oprindelse som Speyside Whisky. Og hvorfor skulle den også det? Krydret sherryduft med lidt æbler, sød sherrysmag med let pebret eftersmag samt milde krydderier. Udmærket whisky, men destilleriet er altså lukket.
Inchgowers etiket indikerer at den har noter af salt, hvilket man også kunne forledes til at tro siden destilleriet ligger tæt ved River Speys udløb i havet, ikke desto mindre vil Deres ærbødige webmaster påstå at denne whisky er mere sød end salt, idet han har noteret sig en duft af frugt, æbler og hø, smag af sherry, pærer, mandler, kaffe og en snert af læder, eftersmag krydret med noter af sherry og marcipan. Såfremt andre deltagere ved festen mener den havde salt istedet, står webmaster gerne til spanking ved næste smagning.
16 års Mortlach er en lækker, lækker sag, og en værdig afslutning på serien med de sjældne sager. Mortlach er heldigvis stadig producerende. Næse med masser af sherry, nærmest Olrosso agtig, med toner af æbler og blommer, en fin smag med marcipan, delikate krydderier og tydelig sød sherry og en eftersmag næsten identisk, men hvor krydderismagen afslutter med peber. En fin whisky i en flot balance.
Og SÅ  - OVERRASKELSEN - en TALISKER!!!!!!!!!
Meget kan tilgives - og vil blive det - når man medbringer en så fornem overraskelse som en FANTASTISK 18 års Talisker. Denne whisky er vel tæt på at repræsentere den inderste sjæl hos Kolding Whiskylaugs mange medlemmer. Duft af Bourbon, røg, hav, salt, tjære, FANTASTISK. Smagen, hold da op, sødlig røg, tang, tjære, salt, peber, krydret, eftersmagen sød marcipan, let bitre mandler, dog suverænt krydret, balancen fantastisk. De kan deres kram på SKYE.
Og SÅ - SUPEROVERRASKELSEN - vores kære formand er blevet FAR, hjerteligt tillykke. Og tak for skænken. Der tog du fusen på os. At komme med en 8 års LAPHROIAG for at lade medlemmerne nyde - det er en gestus.
Efter 9 smagninger på en aften, bliver der ingen kommentarer til den sidste udover at den udløste salige blikke og blide kys på flasken....... og så at sige FANTASTISK AFSLUTNING.
Alle smagsnoter er webmasters egne noter og ikke nødvendigvis et udtryk for bestyrelsens eller klubbens generelle holdning.