Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger
Amerikansk smagning Ved de ærede medlemmer Henning Schmidt og Søren Bolvig | |
Denne aften var helliget de gyldne dråber fra det vilde vesten - Whiskey Og som kompetente og især erfarne rejseførere udi dette eventyr, havde vi Henning og Søren, som på deres helt egen og humoristiske facon underholdt os om alt hvad dertil hører, når det drejer sig om amerikansk whiskey. |
|
Men inden vi kom rigtig i gang havde Formand Olsen lidt på dagsordenen omkring vort halve fad Kilchoman, som snart kommer til bestilling og ikke mindst betaling, muligvis via hjemmesiden. Mere herom via mail. | |
Desuden har det nye destilleri Ardnamurchan (Adelphi) annonceret salg af 4 forskellige fadtyper i forbindelse med deres opstart i 2013, så set ud fra de lovende udtalelser omkring det nydestillerede produkt fra anerkendte whiskyeksperter, samt kendskabet til Adelphis filosofi om, at kun det bedste er godt nok - så var det måske smart og billigt at købe to forskellige fade nu, således vi kan se frem til vores alderdom med et par fade ekstra i baggagen - akkurat som ved vort første Kilchoman køb. Også mere herom via mail senere. |
|
Tilbage til smagningen, for igen er Kolding Whiskylaug med på beatet med en smagning, netop som Bourbonsalget opnår den største vækst siden forbudstiden - bare sidste år blev der fyldt mere end 1,2 mio fade. |
|
Aftenens smagsprøver omhandlede den amerikanske familie, hvor vi berørte Tennessee Whiskey, Kentucky Straight Bourbon og Rye Whiskey | |
Gennem adskillige rejser til Kentucky havde foredragsholderne opbygget et solidt kendskab til både whiskey og historierne, og det blev 51 medlemmer til del på denne særlige aften. | |
Og fremgangsmåden var dejligt afslappende - måske i erkendelse af det kæmpe "ekspertpanel" de stod overfor, så undlod foredragsholderne at kommentere på de enkelte flaskers indhold, i stedet krydredes med anekdoter, filmklip og facts, så det var ren fornøjelse og hygge for tilhørerne. |
|
Starten blev både traditionnel og det modsatte - Jack Daniels er nu engang ikke en bourbon, men rigtig mange forbinder Old no. 7 med bourbon og markedsføringen er stor og gennemtrængende, så selvfølgelig skulle vi smage dette produkt, som alle vist har en mening om og har smagt på et tidspunkt, om det er med is eller cola eller som shot ved bardisken - mulighederne er mange. | |
Tennessee whiskey er reelt bourbon, men gennemgår en anderledes afsluttende proces - The Lincoln County Process - som er den flotte forklaring på den afsluttende filtrering gennem trækul fra ahorntræer. |
|
Efter denne start blev resten af denne halvleg en rejse blandt bedre bourbon - foredragsholderne gjorde deres bedste for at vise os, hvor godt dette produkt smager og hvorfor efterspørgslen på verdensplan er stigende med raketfart og deraf kommende uhyrlige prisstigninger. | |
Første Kentucky-indslag var fra Elijah Craig. Opkaldt efter præsten af samme navn, som kunne en del mere end sit fadervor, blandt andet siges han at have opfundet Bourbon-stilen med hårdt brændte egefade til at opbevare majswhiskey'en i. | |
Bourbon er lig med staten Kentucky, hvor mere end 95 % af al bourbon produceres. Lige nu er der ca. 20 aktive destillerier - men bare næste år forventes dette antal at være fordoblet, jo - det er opgangstider for amerikansk whiskey. |
|
Næste indslag var Blantons, Straight from the Barrel, en meget fyldig og lækker whisky på 65,5 gode % og fra det gode Warehouse H ! | |
Bemærk, hvor fikst man kombinerer nationalsporten i Kentucky - hestevæddeløb - med samlerobjekter, se Blanton-propperne. | |
Sidste prøve før pausen var den 17 års Eagle Rare - allerede en sjældenhed på whiskyhylderne og det er også en fremragende whiskey. | |
Den er en del af den nu ganske bekostelige Antique Collection serie, som er vidt berømt og (for?)højt vurderet blandt samlere og whiskyeksperter. | |
De søde varer, primært fremstillet på majs og lagret i hårdt brændte nye fade, faldt faktisk i god jord hos medlemmerne. Og som det ses, er servicen i top. |
|
Også pausen var vel tilrettelagt og gennemført amerikansk: Steambeer, ribs og coleslaw. Ægte klasse og smukt i sammenhængen. |
|
Anden halvleg var imødeset med en vis spænding - her skulle Rye-whiskey undersøges nærmere. Spændingen knytter sig til en normalt meget krydret smag ved denne brug af rug i stedet for hovedingrediensen majs, som giver den meget karakteristiske (vammel?)sødme til bourbonen. Og interessant blev det, på flere måder. | |
Næsten som ved første halvlegs start blev standarden sat af en af de store - her Jim Beams Rye version, som vist overraskede mange ved sin drikkelighed. Og den krydring, som rugen giver til smagen, gjorde denne whiskey spændende. |
|
Og man må love for, at krydderierne fortsatte - nu i form af en James E. Pepper Rye whiskey, som efter sigende skulle være anbefalet af læger!!
|
|
Efter at have smagt den, kan man komme i tvivl om, hvilke sygdomme den dog måtte kunne kurere, og aftenens deltagerne vil næppe ty til denne behandling senere... | |
Så var der anderledes positiv respons på den næste Rye - fra High West, som kom helt fra Utah, hvor man ellers er mest kendt for vintersport i det område.
| |
Rye-indholdet var på hele 95 % i denne Rendezvous Rye | |
Aftenens sidste whiskey var igen fra Antique Collection serien - og nu steg forventningerne, for netop denne Rye har fået prædikatet verdens bedste ved World Whiskies Awards - det svarer vel til at få en Oscar. |
|
Og hvilken afslutning - man forstår godt at Thomas H. Handy Sazerac Straight Rye Whiskey har opnået så gode anmeldelser - og hvorfor efterspørgslen er så stor, at den snart er ubetalelig. | |
Endnu en dejlig smagning og dejligt med alle de aktive deltagere, det gør arrangementerne meget sjovere og sluttelig en stor tak til foredragsholderne. Vi lagde godt mærke til den gode skik med at skænke først og tale bagefter.
Det var flot arbejde og det er nu hyggeligt med en amatøraften en gang i mellem , forstået med ære og respekt.
Hvis man selv skulle få lyst, så er vejen til moonshine ikke så lang ..... |
|
Ref.: Dr. Rask |