logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

Ardbeg

 

Julesmagningen 2013

Ved Niels H. Lynggaard og Henrik Olsen

Nu er det sikkert og vist - julen kommer, fordi vi nu har afholdt den traditionsrige julesmagning i Kolding Whiskylaug som den sædvanlige indledning på den travle måned op til jul.

Nå ja - traditionen byder såmænd blot, at der gøres lidt ekstra ud af forkælelsen denne aften, men det er velfortjent og 83 af danmarks største whiskylaugs medlemmer havde valgt at deltage denne aften i skarp konkurrence med julefrokoster, TV-serier og andet godt.

Oprindeligt gik planen for denne aften på, at vi skulle have ægte skotsk underholdning som akkompagnement til de tørvefyldte dråber, men dette viste sig ikke muligt...

Til gengæld måtte vi nyde formanden og næstformandens gode historier og saglige indlæg - stærkt krydret med udklædning og mange underholdende filmindslag.

Men først var der et lille hængeparti, som faste læsere vil huske - vi skulle endelig prøvesmage vore to Kilchomanfade - her næsten et år efter den oprindeligt planlagte prøvesmagning til generalforsamlingen 2013.

Begge fade er fra 16. maj 2007, og vi er faktisk blevet tilbudt en meget pæn tilbagekøbspris fra destilleriet, men nu interesserer vi os jo ikke for hurtige gevinster, men god whisky, så vi beholder ejerskabet!!

Kilchoman Cask Sample                   Salt tørverøg, krydret og

Cask 102                                             fyldig, men noget tør og citruspræget

Refill Bourbon KWL                            Folkets dom: Afventer aftapning

Kilchoman Cask Sample                   Salt tørverøg, men nu sødmefyldt

Cask 130                                             krydderi og mere fedme

Fresh Bourbon KWL                          Folkets dom: Kan aftappes, men afventer

Efter det længe ventede indslag med fadprøverne fra Kilchoman, så var menuen til aftenens hovedbegivenhed endelig til præsentation - og der var vanen tro for Ardbeg - allerede adskillige kultbehæftede flasker til de forventningsfulde deltagere.

Og man fornemmer tydeligt, at opskænkningen nu snart ikke kan vente længere!!

Aftenens første Ardbeg whisky var nok bekendt for de fleste.

Her var det den 10 års på 46 % - og faktisk en af de få af aftenens flasker, som er almindeligt tilgængelige.

Og smagen rummer de sædvanlige kampe mellem bålrøg, tørv og lidt salt, og bagefter blanding af jord og grønne krydderurter.

Tør man sige klassiker?

Til den næste whisky havde foredragsholderne en lille hemmelighed i ærmet, vi skulle blindsmage!!

Alle gættede vist oprindelsen Islay, men som altid ved blindsmagninger blev vi næsten alle taget ved næsen!

Her ses den snedige foredragsholder, som i det skjulte ophælder Big Peat Christmas 2013 blend i de brugte Ardbeg-flasker.

Argumentet? Jo, Big Peat i juleudgaven indeholder jo malt fra Bowmore, ARDBEG, Caol Ila og Port Ellen!

Næppe i lige forhold, men absolut en superdram, som er set til under 450 kr på en hylde nær dig.

Og jo, peat er den rette betegnelse for smagen!

Næste i Ardbeg-rækken var den aldersløse Corryvreckan på 57,1%, som blev introduceret i 2008.

En kraftig røgbombe med duft af tang og tjære, indbegrebet af Islay-whisky.

Smagen rummer endvidere lidt citrus og slutter med en typisk sødme, som man har glæde af meget længe efter den sidste slurk.

I de senere år har man tydeligt kunnet registrere marketingsafdelingens arbejde hos Ardbeg, dels med at promovere de mange årlige udgivelser i små oplag og understøtte den "hype", som mærket nyder.

Også på de sociale medier fører man sig frem - og de fleste deltagere denne aften vil kunne genkende denne potente traktor - hvad mon den har i tanken?

Så blev det tid for lidt zoologi - nemlig Alligator på 51,2% og igen uden alder, men en "marketings"mærkevare i et forholdsvist lille oplag fra 2011. Dengang til godt 600 kr, allerede nu til mindst det tredobbelte, hvis man kan finde den.

Navnet hentyder til en meget kraftig brænding af bourbonfadene, som har rummet denne udgave, men pudsigt nok har dette ikke givet den normale ekstradosis af vaniliesmag, men en velafbalanceret dram, som virker ældre og knap så sødmefyldt som corryvreckan til sammenligning.

Nu var det jo julesmagning og sandelig om ikke den sorte julegryde var kommet på bordene igen til stor jubel fra deltagerne.

Alle ved, hvor godt det smager, så derfor billedet af alt det ubenyttede tilbehør i form af salat!!

Herre-aften......

Nyeste skud på stammen fra Ardbeg var Ardbog, som blev lanceret tidligere i år - og før man kunne stave dertil, var der stort set udsolgt. Igen en salgspris på lige over 500 kr, men grundet efterspørgslen er prisen nu et halvt år senere tredoblet.

En fætter på 52,1% og efter sigende en vatting af bourbonfade og manzanillafade, hvilket giver en lidt atypisk smag for en Ardbeg med mindre dominant røg og sødme, men måske en bredere smagspalette. Der er i hvert fald ekstra krydderi i smagen på denne udgave.

Som billedet antyder arbejdes der intenst med smagsnuancerne ved bordene, kun afbrudt af to kiltklædte foredragsholdere med

l a n g e

mellemrum.

Da alt ikke skulle handle om grønne flasker og god markedsføring, var den næste flaske fra den uafhængige købmand Ian Macleod i hans Chieftains serie, hvor vi fik en 10 års fra 1999, altså et par år efter genopstandelsen, som holdt 54,8% og den findes i et oplag på bare 204 flasker.

Smagen var helt i tråd med de øvrige Ardbeg, dog synes denne at have lidt mindre sødme i eftersmagen. Og en god styrke, som var gennemgående hele aftenen.

Her må det være på sin plads at hylde Ardbeg for en supereffektiv branding, helt ned i de mindste detaljer - og som det vises senere - også med ganske fantasifulde effekter, når årets særudgaver skal lanceres.

Sidste røgbombe var den første Ardbeg Supernova fra 2009, kaldet Stellar release - nu umulig at skaffe hos forhandlere. Samme gør sig gældende med næste års søster i samme serie kaldet SN 2010.

Begge kom belejligt nok på markedet samtidig med Bruichladdichs store lancering af Octomore, således at de ikke sad alene på markedet for de helt ekstremt røgede whiskier.

Og karakteristikken: Røg!! med røg på.

Nogen gange er man bare glad for at "movember" måned kun har 30 dage!

 

Dette var så årets sidste smagning. Tak for en god aften.

Igen har vi været grundigt omkring og kvaliteten af smagningerne har været meget høj i år - især de uafhængige aftapninger fra Adelphi og SMWS har været rigtig gode.

Nu glæder vi os til at høre om næste års program, som plejer at blive lanceret omkring årsskiftet.

Glædelig jul og godt nytår til alle medlemmer. 

Ref.: Dr. Rask