logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

Back to Basics

En ekstrasmagning med foredrag af Henrik Olsen

 om det grundlæggende omkring whisky

I en del år har der været en stående forespørgsel på en whiskyintroduktion for de medlemmer, som måske ikke har været med fra starten, eller lykkeligt har glemt de mange sammenhænge omkring whisky og fremstillingen af samme.

Til disse lykkeligt uvidende, samt mulige kommende medlemmer og ikke mindst de trofaste, men stadig videbegærlige medlemmer af Kolding Whiskylaug, blev der den 11. april 2014 afholdt en Back to Basics smagning for 45 deltagere.

Foredragsholderen var de fleste bekendt, nemlig Formand Henrik Olsen.

Aftenen rummede en gennemgang af teknikkerne ved whiskyfremstillingen, de mange muligheder for tilføjelse af smagsnoter til destillatet og selve lagringsprocessen.

Og se hvilken garniture af flasker til dette formål - selv inkarnerede whiskynydere glædede sig til denne aften.

Aftenen startede meget naturligt med en blended whisky - her den 13 års fra Whyte & Mackay.

En whisky, som nemt beviser, at blend bestemt også er oplevelsesrigt.

Her var en meget fyldig, krydret whisky, masser vanilje og afsluttende med et tydeligt svar fra de sherryfade, som også har været involveret i denne dram.

            

Når vi taler Whyte & Mackay kan man jo ikke komme uden om deres master blender Richard Paterson, som jo altid er god for et godt show og en masse reklamestunts, som da han efterlignede den mytiske whisky fra Shackleton-ekspeditionen på antarktis i 1907, hvoraf et par flasker blev genfundet for få år siden i en islomme.

Successen blev så stor, at man var nødsaget til at producere endnu en version - akkurat som ved de gode film!!

Undervejs må de hårdt prøvede tilhængere gennemgå kornsorter og den mirakuløse forvandling fra hård bygkerne til destillat.

Og formanden knokler tydeligvis for sagen.

Næste smagsprøve var fra regionen Lowland - her i skikkelse af en Auchentoshan 1991 fra den uafhængige aftapper Coopers Choise, i denne version med en god alder på 19 år.

Det var en lækker, typisk lowland med mange græsnoter, sødme og citrusfrugter.

 De skotske regioner blev gennemtravede rent smagsmæssigt, hvor temaet var de generelle smagsvarianter man kan forvente fra for eksempel Lowland eller Islay.

Ellers rummede aftenen en gennemgang af whiskytyperne, herunder forskellene på blends, single malt og grainwhisky. For ikke at forvirre begreberne totalt var denne aften helliget skotsk whisky alene.

Aftenens grainwhisky var aftapningen fra Signatory specielt aftappet til Danmark i form af en 15 år gammel North British fra 1997.

Typisk for grainwhisky var der en tydelig kornsmag, men også græs og søde frugter.

Et rigtig godt glas!

Så var tiden kommet til regionen Speyside - her i en sherrylagret version fra den uafhængige aftapper Signatory, en 16 års Longmorn 1996, som har lagret på et 1. fill sherrybutt.

Det var en overraskende citrusrig sherryaftapning, balanceret af en god maltsmag.

Og som endnu en krølle på den spændende whiskyproces havde smagsprøverne i flere tilfælde modtaget en finish ved omstikning til en anden fadtype end fra starten eller måske havde whiskyen lagret på specielle sherryfade hele tiden, således at denne modning kunne præge smagen.

Første eksempel var fra Highland, en Glenmorangie på 12 år, som var afsluttet på sauternefade og meget rammende betegnet Nectar Dór, som kan oversættes med "guldnektar".

Igen en balance mellem sødme og citrus, men her med en stor fyldighed og lækre vaniljetoner.

Næste eksempel på eftermodning i andre fade var fra øen Skye, naturligvis en Talisker i den nye version Port Ruighe, som har ligget den sidste tid på portvinsfade.

Efterhånden er denne miks af sødme og tørv ret almindelig i fabrikanternes utrættelige forsøg på at finde på noget nyt, som kan øge omsætningen.

Her starter man med saltsprøjtet fra havet, passerer den sædvanlige "plasterduft", men nu i en mere sødmefyldt version, sluttende med noter af hvid chokolade og den dybe karakteristiske røg.

Bestemt en interessant variant.

Som det sidste sideløbende tema var der forskellene i styrke på smagsprøverne fra den blide blend til den kraftige fadstyrke.

Aftenens sidste dram var endnu en cocktail af tørv/røg fra Islays Laphroaig og sød sherry fra Pedro Ximenez, det lyder igen som et kulturchok, som kun sælges fra lufthavnsbutikkerne.

I denne version synes der dog at mangle lidt, for at gøre oplevelsen fuldendt og sammenlignelig med de øvrige gode smagsprøver denne aften.

Den karakteristiske medicinfyldte Laphroaig kan sagtens duftes, men også en næsten bourbonagtig sødme blander sig. Smagen er ligeledes en kamp mellem tørv og chokolade og selvfølgelig er det et flot eksperiment, men måske ikke helt så harmonisk, som vi er vænnede til fra dette destilleri.

 

En ganske opbyggelig aften, både for de mange nye nydere af whisky, men også for de inkarnerede.

Aftenskole er nu en smart opfindelse.

 

Ref.: Dr. Rask