logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

Så er foråret i fuldt flor og Kolding Whiskylaug fejrer det med en BALVENIE vertikalsmagning den 27. april 2012

Og den perfekte foredragsholder til en sådan aften er selvfølgelig Trade Marketing Manager Jens Tholstrup fra Wm. Grant & Sons.

Dejligt gensyn med Jens, som gentog succesen fra Glenfiddich-smagningen ved at trække små 80 mand af huse denne aften.

Aftenens gæster skulle teste den mest honningprægede malt, som ofte ledsages af tydelige spor af vanilie og sherry fra de foretrukne fadtyper på destilleriet, suppleret med frugtnuancer.

Vi startede ud med Signature 12 års, Doublewood 12 års, Single Barrel 15 års og Golden Cask 14 års i første halvleg.

Signature er nu afløseren for den tidligere kendte Founders Reserve på 10 år.

Whiskien produceres på den "gamle" metode, hvor malt fra tidligere bourbonfade vies med malt fra oloroso-sherryfade en rum tid, inden det med 40 % styrke hældes på flaske.

En meget lækker og let tilgængelig whisky, som mange betegnede som back-to-basic med en gennemtrængende vanilie.

 

Doublewood består af de samme ingredienser, men metoden er helt anderledes - her anvendes en ca. 12 års bourbonlagret whisky, som hældes over på et brugt oloroso-fad for at tage smag fra dette fad et halvt års tid - en fadafslutningsmetode, som faktisk er opfundet hos Balvenie - og ikke hos Glenmorangie, som de fleste ville gætte på.

Ligeledes de samme smagsnoter som Signature, men mere vinøs i duften.

Endnu en klassiker - den 15 års Single Barrel, som er unik fra hvert fad, men som altid efterlader en fremragende ren og rå bourbon-vanilie dram, godt hjulpet af den højere styrke på 47,8%. I forholdet mellem nydelse og økonomi er det en klar vinder.

Golden Cask 14 års er afsluttet på Caribiske romfade og forhandles i lufthavnene verden over. Et eksperiment, som i denne udførelse giver en behagelig frugtagtig sødme oven i den allerede honningsøde smag  - og uden at rommen dominerer smagen uheldigt. Dog et lidt stilfærdigt indslag i forhold til Single Barrel.

PAUSE

Ledsaget en en mega-stor håndmad og Pers hjembragte Old Gambrinus Øl fra Hancock bryggerierne

Ikke så ringe endda!!

 

 

 

 

 

2. halvleg startede med nogle af de efterhånden karakteristiske eksperimenter, som Balvenie udsender med jævne mellemrum - typisk på basis af 17 års whisky.

Den første var New Wood - en version, som Jens havde været kraftigt involveret i og fremstlllet ved at afslutte 16 års whisky fra borbonfade på helt friske fade i et enkelt år, never to be repeated!! Måske bortset fra den senere fremstillede New Oak...

Et dejligt produkt, men en tydelig friskhed og krydderier fra det nye fad.

 

 

 

 

 

Den næste var Peated Cask, ligeledes 17 år. For godt 10 år siden lavede Balvenie en mægtig ravage i branchen ved at lancere Islay Cask, hvor man afsluttede på et andet destilleris fade, hvilket ikke fulgte forskrifterne helt - og det produkt blev stoppet. Men nu er løsningen helt intern, idet man har nogle ganske røgede Balvenies på lager (30 PPM), som måske senere skal i spil, men imens bruger man de brugte fade til denne røgede finish. Og med et delikat resultat med en forholdsvis afdæmpet røg blandet i honningsødmen.

 

Næstsidste prøve var den 21 års, som er afsluttet på portvinsfade knapt et halvt år.

Og det duftes tydeligt - og denne silkebløde whisky vandt mange points denne aften, et oplagt gaveemne til sig selv, når man føler sig lidt forbigået!!

Og aftenens hovednummer var naturligt nok den dyre og eftertragtede TUN 1401 - førhen kun tilgængelig på destilleriet, men nu til glæde for alle. Flasken har kun 3000 søskende og indeholder whisky fra 10 forskellige fade fra 1967 til 1989, hvoraf tre fade er sherryfade, alt sammensat af Malt Master David Stewart

Og klassen fornægtede sig ikke - en meget bred palette med smag af alt hvad vi havde lært at kende,og så lidt til - og en meget lang eftersmag.

En stor oplevelse og det perfekte punktum for en dejlig aften.

Chefopskænker Olsen in action

David Stewart

Nu skal vi bare have fundet på et nyt emne, som vi kan invitere Jens Tholstrup til at fortælle om, på sin vanlige underholdende og afslappede facon.

Ref. Dr. Rask