logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

Scotch Malt Whisky Society 

En aften fuld af numre, sjove beskrivelser og fantastisk whisky

Denne aften var reserveret historien om SMWS - den "loge-agtige" klub, som i 1983 startede med at udfordre de gængse konventioner ved at udgive disse særlige aftapninger i helt små batches (Single Cask) og uden destillerinavn på de ens grønne flasker. I stedet står et kodenummer og aftapningsnummeret og ikke mindst en helt unik smagsnote på den nye generation af flasker.

Aftenen startede med formand Olsens velkomst til de 64 deltagere i smagningen, som ydermere blev oplyst om vore 2 fade hos Kilchoman - der desværre ligger meget trygt og godt nederst i lageret og derfor ikke lige lader sig fremdrage for at afgive en smagsprøve, så vi kan afgøre, hvorvidt aftapningstidspunktet er kommet.

Men mon ikke tålmodighed belønnes.

The Scotch Malt Whisky Society er efterhånden at finde i 19 lande verden over og har nu udgivet single cask aftapninger fra hele 129 destillerier - og alle er unikke, som følge udvælgelsen blandt enkeltfade.

En fascinerende ide til fremme af den gode smag.

SMWS startede i Leith, havnekvarteret i Edinburgh og har siden bredt sig rundt i hele verden, hvor ambassadører sørger for at oplyse os om de gode dråber og de adresser for SMWS-medlemmer, hvor man kan købe flaskerne, opholde sig i The Member´s Room og kan nyde en dram i baren.

Denne aftens ambassadør var - Henrik Olsen - belejligt nok.

Og det blev en aften præget af et højt kvalitetsniveau som ikke afspejledes i smagningsprisen, så de fremmødte medlemmer fandt de brede smil frem, da det endelig lykkedes en behjertet tekniker at få startet det forberedte og underholdende Olsen-show.

En hårdt arbejdende ambassadør! 

Grundstenen bag de eksklusive aftapninger er et smagepanel, som dygtigt udvælger de whiskies, som medlememrne kan få adgang til - og smagepanelet er meget ihærdige med at understøtte de ellers ret anonyme aftapninger med gode, rammende og ikke mindst morsomme smagsnoter.

SMWS Danmark findes i Torvehallerne i Vejle, hvor Terje Thesbjerg har åbnet den danske afdeling i 2012, og hvor han via SMWS-baren og SMWS-kælderen har gjort det muligt for alle at smage de gode og ganske ofte meget specielle aftapninger.

Der går rygter om, at lageret rummer 343 forskellige.

Desuden har den danske afdeling foretaget en smart "symbiose", idet det er muligt at kombinere restaurantbesøget med en speciel whiskymenu.

Fars dag??

 

Aftenens menu så helt tilforladelig ud, således opmarcheret - men senere på aftenen måtte vi konstatere, at i disse heftige fadaftapninger uden tilsat vand, farve eller kølefltrering, rummes slagkraftig whisky af en ypperlig kvalitet.

 

 

Aftenen bød på følgende udtrukne numre med tilførte billedassociationer:

 

 

G 7.5 "Smoky Werthers Original"28 år gammel grain-whisky fra Girvan destileriet, 58,9 %.

Fyldt med læderaromaer, lidt kulrøg og en sliksødme, som tilsammen giver den kortfattede beskrivelse på flasken, forfattet af smagepanelet.

En utrolig lækker startwhisky.

72.26 "Picnic on the meadow"

29 års fra Miltonduff destilleriet i Speyside, som er mest kendt som ingrediens i Ballantine´s, 53.3 %

En fuldfed whisky med masser af fine smagsnuancer, både blomsternuancer og træ, suppleret med brændt malt og sukker. Uhm!

4.173 "Dappled smoke, Meringues and Macaroons"

23 års Highland Park på 52,0 %

Som beskrivelsen antyder en kompleks whisky med lidt røg og en masse sødme - en karakterfuld whisky.

 

29.129 "Leather & Lime in a smoky room"

22 års Laphroaigh, 59,1 %

Det dufter af rigtig herreværelse, med tobaksnoter blandet med skarp citrus og peber.

3.200 "A Bothy with an oilpainting"

15 års Bowmore, 57,6 %

Vi genfinder den typiske Bowmore- lavendelduft, kombineret med sød røg og lidt salt havluft.

53.171 "Strangely fascinating"

21 års Caol Ila, 52,7 %

Fascinerende ja, men også den ventede røg og møbelpolish, blandet med frugtnoter.

En god sødme i forhold til den normale destilleri-karakter.

Slutning på Islay rundturen

Midtvejs i smagningen var det som vanligt tid til lidt øl og sandwich og de indhøstede erfaringer med SMWS drøftedes livligt - og der var såmænd flere SMWS-medlemmer blandt tilhørerne.

 

Alt andet ville også have undret, når man er aktivt medlem af danmarks største whiskylaug!!

Undervejs i smagningen fik vi bekræftet, at smagepanelet hos SMWS udvælger efter den gode smag fremfor den typiske aftapning fra de forskellige destilerier, man finder således ikke detillerikarakteren særlig vigtig.  

Godt nok skal man kunne koderne for præcist at kunne stedfæste destilleriet, men hvorfor dog gøre sig al den umage, når man får oplysninger som de her viste på flaskerne - hvem tør give sig i kast med "A body-slam from Big Daddy"??

Skulle man få lyst til at knytte sig nærmere til dette Society, er der kun en gangbar vej - blev medlem og få i tilgift denne startpakke og frem for alt:

muligheden for at købe disse kvalitetsaftapninger.

 

Og så i Vejle!

Desuden bliver man godt belæst med magasinet "Unfiltered" i postkassen 4 gange årligt.

 

R2.2 "Visiting a Gothic art Gallery"

21 år gammel ROM fra Port Morant i Guyana på 71,4 % - Host!

Olsens lille overraskelse, en meget krydret drik med duft af antikke møbler, peber og andre skarpe ting.

Hvilken finale...

Skulle man få lyst til mere, er det betryggende at der verden rundt findes SMWS-barer til fri afbenyttelse - se bare eksemplerne fra Edinburgh og Vejle.

 

Ref.: Dr. Rask