logobanner_1100

Klik på banneret for at komme tilbage til oversigten over tidligere smagninger

X-mas Battle 2012 med FC Whisky

En udfordrende aften på alle måder og hvor den bedste måtte vinde!!

Alle sejl var sat til årets finaleaften, over hundrede deltagere havde fundet vej til den store sal i biblioteket.

Bliver vi flere, må vi snart tilbage til Parkhallen ;-)

Og det blev en herlig aften i selskab med Jens Sørensen og Claus Fisker fra F.C. Whisky - som så mange gange før!

Aftenen formede sig som en battle mellem de to velforberedte herrer, som hver især havde udvalgt 4 smagsprøver i den indbyrdes duel, med whiskylaugets medlemmer som smagsdommere.

Samt naturligvis nogle anekdoter - blandt andet om KWL medlemmernes uforudsigelighed i smagningssammenhæng, hvor man i KWL ikke har ry for at flyde med strømmen!!

Eller var det bare en velforberedt undskyldning?

Det er vel lige så svært at bedømme citronvand fra appelsinvand, det her er bare så meget sjovere.

Første udlæg var fra Claus, som modigt præsenterede en lavlandswhisky, nemlig Rosebank.

Her den meget omtalte 12 års 1991 fra Aberdeen Distillers, som tilbage i 2006 fik prædikatet Whisky of the Year af navnkundige Jim Murray.

Dette var starten på en lang række whiskier, som stort set alle var udsolgte og uskaffelige!

Og bestemt en særdeles lækker whisky, ganske ung og med duft og smag af blomster og græs.

Heldigt at Blackadder fandt 3 af disse fade...

Jens holdt sig, fair nok, til et andet lavlandsdestilleri, nemlig Ladyburn, som i en kort periode producerede single malt fra grain-destilleriet Girvan. Her dog i en Signatory udgave fra 1975, 36 år gammel og benævnt Rare Ayrshire for ikke at bryde varemærkeloven mod Ladyburn.

Endnu en kultwhisky.

Og meget aromatisk og tør - måske med et rigeligt strejf egepræg af for langt fadophold.

Men ved en (meget) hurtig optælling af Jens, kunne han konstatere, at dette var vinderen af første runde - alle kneb var i spil!

Derpå indledtes næste battle, hvor årsmalten skulle vælges mellem 2 forslag.

Jens bragte en sødmefyldt, behagelig aromatisk whisky med ganske lidt røg og en del sherrysødme i finishen.

Og Claus satsede på det lidt mere barske, her en livlig whisky med meget krydderi og igen noget røg, uden at være Islay-præget.

Et meget svært valg - men forsamlingen fik da lige fodnoten fra Claus - at dette var "once in a lifetime", hvis vi valgte hans. Dette kneb var måske medvirkende til en overvægt af stemmer til whisky nr. 2.

Den forsmåede whisky viste sig at være en Signatory Highland Park 1991, som lidt utraditionelt for Highland Park havde opholdt sig på sherryfade i hele lagringsperioden på 20 år.

Lidt ærgerligt, at der ikke blev mulighed for at købe denne Second Choise, for dejlig var den bestemt.

Årsmalten 2013 blev whisky nr. 2, nemlig Adelphi's Fascadale Island, batch 2, en 10 års Ø-whisky, som vedholdende rygter mener er en Talisker.

Det er givetvis et rigtig godt bud, når man betænker den eftersmag af peber, som denne whisky efterlod.

Batch 2 er nu udsolgt og du kan ikke regne med, at en anden batch er tilsvarende i smag og destilleri, snarere tværtimod.

Men nu kan den i hvert fald købes i en periode som KWL's årsmalt.

Således med stillingen uafgjort nåede vi til pausen, hvor Hr. Klingenberg havde frarøvet julemanden et parti af hans foretrukne øl, som vi nød sammen med en sandwich.

Og med mange blikke rettet mod de kommende flasker!

Jens startede 2. halvleg med en sikker trumf, en ældgammel Springbank 1970 på 37 år i Cask Strenght, og utraditionelt fra en uafhængig aftapper Signatory og utraditionelt fordi den havde været lagret i en sherry-butt.

Der var måske ikke meget Springbank-præg i denne whisky - men for søren, hvor var det en dejlig whisky, med stor smagsmæssig dybde og et gedigent sherry-brøl i eftersmagen.

Claus tog kampen op ved at præsentere endnu et Adelphi-produkt, denne gang en 27 års Dailuaine 1983, ligeledes i Cask Strenght og her også med et gedigent sherry-præg.

Denne whisky fik en pris i Scotland forgangne år og var en værdig modstander til Springbank, men trods alt nåede denne whisky ikke helt op på samme niveau og dette sæt gik til Jens.

Men godt set af Claus - og modigt at afsløre de rigtig flotte sider fra en whisky, som ellers er mest kendt for at være en væsentlig ingrediens i Johnny Walker.

I sidste runde havde Claus satset benhårdt på kult-destilleriet Brora, her i en Signatory-udgave fra 1981, 25 år gammel og på 60,1 %

Man kan umuligt sige noget dårligt om denne whisky.

Og hvor er det ærgerligt, at de ikke fremstilles mere.

Klassewhisky.

Men Jens havde vist haft førstevalg til den dyre hylde i aften, så han smed en trumf på bordet i form af en Port Ellen 1982 Raw Cask fra Blackadder på 62,7 % på 21 år. Der er interessant nok fejl på etiketten, som oplyser årgangen til 1983.

Med historien in mente omkring tidligere smagninger i KWL, hvor Port Ellen altid har haft en særstatus, kunne det nok ikke undre, at Jens trak sejren hjem i denne runde og totalt for aftenen - men det gjorde helt ondt at vælge mellem de sidste to.

Med et billede af den glade vinder Jens må vi så inderligt håbe, at Claus udfordrer ham endnu en gang for revanche - vi lægger gerne lokaler  og smagsløg til!

Nu går der jo historier om gamle dage, hvor nogen siges at have sovet til en Jim Murray smagning.

Måske til ros for Jens og Claus kan de nu sige, at de er i samme kategori som JM.

(undskyld Kenneth - vi skal måske starte smagningerne tidligere?)

Slutteligt løftede bestyrelsen lidt af sløret for næste års smagninger - og det kan nok være, at det betaler sig at forny medlemsskabet ved årsskiftet!

Ved generalforsamlingen 1. februar afsluttes med en smagning af MurrayMcDavid produkter.

Ekstraordinært kommer Alex Bruce fra Adelphi på besøg den 7. marts.

I maj fortæller 4 af vore medlemmer om turen til Scotland i 2012 med Whisky & Rom magasinet

Efter sommerferien er der i september en smagning af Scotch Malt Whisky Society produkter, aftapperen, som kun nævner en nummerkode på destilleriet, intet navn, for at skærpe smagsoplevelsen og hindre foruddannede meninger.

Og næste års julesmagning i november bliver givetvis endnu en stor succes, idet der bydes på en Ardbeg vertikalsmagning. Her breder sig et horisontalt smil i forventningens glæde.

Og så var dette eventyr slut og alle flaskerne var tømte.

KWL ønsker en glædelig jul og på gensyn til næste år.

Husk nu at udfylde ønskesedlen!

 

 

 

 

Ref.: Dr. Rask