En forrygende Port Ellen smagning,
det var krasse sager - der var ikke noget under 56,2%, SÅDAN.
Gutterne fra FC Whisky, Claus og Jens, var kommet for at øse af
deres store viden om whisky i almindelighed, og Port Ellen i
særdeleshed. Det var en forrygende aften med en indlagt
blindsmagning, hvor man skulle gætte indholdet i en anonym flaske,
ikke bare ved navn, men også ved alc. styrke og alder. Det kom der
meget fornøjelse ud af. Præmien var et eksemplar af den pågældende
flaske. |
Se, det er jo hvad
man kan kalde et veldækket Whiskybord, en drøm - et fatamorgana for
de fleste, men ikke for medlemmer af Kolding Whiskylaug. For os er
det realiteter. Men vi er vel egentlig også dem med de bedste
forbindelser til Whiskyguderne - ikk'? |
|
Gutterne fra FC -
stillede igen op til en suveræn aften. Ikke bare har de en stor
viden om emnerne, men de er også hyggelige og velforberedte. |
|
Port Ellen 1979 57,4%
- 5'th release: Næse med sherrypræg, æbler, hø, svag bålrøg, og
efter lidt tid i glasset udvikler den meget mere røg. Smagen ret
sprittet, vådt trækul og hints af marcipan, eftersmagen stærkt
saltet, pebret og krydret med stænk af chili. Det er en whisky med
en hård og skarp balance - men nogle dråber vand blødgør den og får
smagen bedre præsenteret, og giver en mere afrundet balance. |
|
Port Ellen 1982,
57,0% SIGNATORY Næse med præg af terpentin og støvet hø, kun svagt
røget, smagen er salt med gode mængder af chili, den er krydret og
jævnt røget. Eftersmagen krydret, pebret, saltet og røget, balancen
en smule overvægtig i eftersmagen. |
|
Port Ellen 1982 58%
SIGNATORY Denne whisky er aftappet fra samme kollektion af fade
som den forrige, men ca en måned senere. Det er ganske utrolig så
stor en forskel der kan være på så nære slægtninge.
Næse stærkt hedvinspræget - sherry/port - vanilla, slutter med
let røg, smagen med udtalt fadpræg, peber, salt, krydderier, kun
svagt røget og mere som pipetobaksrøg end tørverøg. Eftersmag med
saltede krydderier og hints af lynghonning, god balance, men mangler
det forventede røgniveau |
|
Port Ellen 1982,
56,2% KWL Jubilæumsaftapning Vores helt egen special Port Ellen.
Næsen umiddelbart terpentinagtig men går i sød lynghonning, smagen
alkoholisk, sødlig krydret, med vand forsvinder det alkoholiske og
den forvandler sig så det sødlige får mere røgpræg, eftersmagen lang
med pebrede og salte krydderier, balancen ikke i top på grund af den
dominerende næse og det alkoholiske dominans i smagen. Men den er
vor egen og enhver so synes jo bedst om sine egne grise........ |
|
Port Ellen 1978 59,3%
Portfinish, SIGNATORY En kraftig sag med en næse der ikke
efterlader tvivl om fadets herkomst fra portvin, hints fra valnødder
og marcipan, smagen KRAFTIG, portvin, maltet, valnødder (igen), svag
og fin tørverøg, eftersmag lang med portvin, krydderi, salt og røg.
Balancen i top, denne whisky er kraftig i alle dicipliner, og
elementerne går smukt igen i samtlige elementer. Jeg ville så gerne
eje........mere end.... et fotografi af dig...... |
|
Port Ellen 1979 56,9%
BLACKADDER Raw Cask Dejligt gensyn med Blackadder, den sorte snog.
Det er den med rester fra fadet, kun de største træsplinter er
sorteret fra. Det kan da kaldes "ufiltreret".
Næsen præget af bålrøg med hints af lynghonning, smagen sødlig
røget, krydret og saltet, og honningnoterne går igen. Med vand
bliver honningpræget mere udtalt. Eftersmag honning, lyng, røg. Med
vand får denne P.E. en super balance. |
|
Port Ellen 1975
56,9%SIGNATORY Næsen præget af tørverøg og lynghonning, smagen
maltet, krydret og letrøget, eftersmag saltede krydderier med chili
og røg, nuancerne ændrer sig ikke meget i princippet men bliver mere
afrundede med vand, og balancen er rigtig flot. Elementerne går fint
i spænd med hinanden. |
Fik ikke skudt et billede af den
sidste flaske, men den var på Signatorys sædvanlige flaske og den
sædvanlige blå etiket. Du må tænke dig til udseendet. |
I pausen havde vi som
nævnt konkurrence med blindsmagning. Det var ret sjovt. Whiskyen var
tydeligvis ikke en Port Ellen, den var ung i udtrykket, var havfrisk
og letsaltet, pænt røget, med hints af tang og tjære som stranden
ved Tyborøn - eller skulle man sige Ilays Vestkyst. Den smagte meget
hen efter en Caol Ila, men så alligevel ikke. Det fik mange -
herunder webmaster - til at gætte på at bestyrelsen var ude på
en drillepind, og at det var den første 3 års Kilchoman der her var
på færde. Hvilket fik Claus fra FC til at udbryde at SÅ veludviklet
kunne en 3 års ikke være - men altså på baggrund af at den som rå
spirit har fået 98 points i "The Whisky-Bible" vil webmaster
alligevel forsvare både sit eget vilde gæt, såvel som alle de der
gættede det samme. Nå - dygtigst af alle var Ricky Spangaard som
gættede at det var en Laphroiag 7 års Denmark Cask. Og det var lige
præcist hvad det var. Den havde vi med til smagning i 2007 da vi
smagte på unge whiskyer. Da den ikke er 100% typisk Laphroiag må man
sige at det var et godt gæt - eller godt husket af Ricky.
Efter endt smagning var der som vanligt auktion over slatterne,
ligesom det var muligt at købe lidt godter til skabet. Vi bringer et
udtog |
Alle smagsnoter er
webmasters egne noteringer og er ikke et udtryk for bestyrelsens
eller forsamlingens generelle holdning til de smagte whiskyer. |
|
|
|
|
|
|