Best buy  -  Hvor får man bedst whisky for pengene, en finanskriseaktuel smagning af Niels H. Lynggaard

afholdt den 5. april 2010

Hvad er bedre i det spirende forår end nogle gode råd fra eksperten Lynggaard i emnet, hvor det gælder om at få mest for pengene - eller også et par gode bud på whisky, som andre har overset og dermed er de ikke så dyre endnu.

 Rigtig god forbrugervejledning.

Vi startede med et familiemedlem af den berømte blend-familie Famous Grouse. Her versionen Black Grouse, som er kendetegnet ved sit indhold af en smule tørvet whisky.

En forbavsende lækker whisky, som man kan finde i ethvert supermarked, men de 94 points som Jim Murray har forsynet den med, er vist til den høje side...

Vi har tidligere stiftet bekendtskab med Glenmorangies mange fadafslutninger.

I 2007 blev hele serien fornyet og den gamle Sauterne finish blev afløst af den smart designede Nectar D'or, gulddråberne.

Smagen er sødmefyldt, frugtagtig og samtidig lidt skarp efter Sauterne-vinen.

Et godt valg, som vil tiltale mange, selv tidligere fornægtere af den dejlige drik Whisky. 

Næste stop var den billigste hyldevare fra det nordirske destilleri Bushmill, deres blend Black Bush.

En lækker og nemt tilgængelig whisky, meget sødmefyldt og med smag af rosiner og malt.

Helt klart en ukendt perle for de fleste.

Kender man Lynggaards præference for Glenfarclas kan ingen undres over næste whisky - en Glenfarclas Vintage 1996. Meget spændende, især på grund af en meget lav pris på denne fremragende kvalitetswhisky hos vore sydligere naboer.

Typisk Glenfarclas, rig på sherryfade og en god balance - faktisk svært at tale dårligt om denne!!

Og typisk for KWL - efter lidt kræserier i sherrysødme, så drager vi mod de mere tørveprægede. Her en Darach Ur fra Islay-destilleriet Bunnahabhain. Et destilleri, som i mange år levede nærmest i usynlighed, men siden 2008 er der kommet flere spændende aftapninger og typisk lidt mere røgede end den traditionelle Bunnahabhain, som er den mindst tørvede fra Islay.

Darach Ur er en vatted malt, som indeholder op til 20-årig whisky. Der er anvendt nye egefade til sammenblandingen af denne vattede malt, som derved skulle fremstå mere krydret, end vi vanligt kender fra destilleriet.

Den eksotiske stil holdes med en helt speciel Laphroaig whisky fra Creative Whisky Companys serie Exclusive Casks. Denne var en 12 års fra 1996, som var afsluttet på portvinsfade.

Vi kender denne sammenblanding af den stærkt tørvede whisky og den søde vinfinish fra Lagavulins Destillers Edition og også her er meningerne delte - forringer denne afslutning whiskyen eller bringer den et ekstra lag på smagen - jeg mener det sidste, det er en spændende fight i mundhulen, hvor røgen vekslende med vinsødmen kæmper om overtaget.

Sort som natten - aftenens godnat-whisky var Smokehead 18 års.

Kan lyde som et popsmart salgstrick for en vilkårlig Islay-aftapning, men kendere vil vide, at indholdet er fra destilleriet Ardbeg - og til en noget billigere pris end hos producentens egne mærker - derfor det gode køb og en effektfuld, iod-fyldt afslutning.

 

 

Endnu en hyggelig og opbyggelig aften i Kolding Whiskylaug.

Og nye tips til ønskesedlen!

 

 

 

Ref: Dr. Rask