Hvad er god whisky? Tja, det enkle svar er: Hvis du kan lide den, så er den god. Heldigvis er vi mennesker så forskellige, at vi kan lide forskellige ting. Det er derfor svært at påstå den enes smag er bedre end den andens. Når det er sagt, så er det jo også sådan at man må have et minimum af kendskab til området for at kunne sige at ens mening har et eller andet krav om at blive taget alvorligt. Kender man intet til whisky, og mener at en Four Roses er bedre end en Glenfiddich, så er det en ærlig sag, men man må ikke forvente at whiskykendere vil give én ret.
Men ellers er der såmænd blandt whiskykendere stor forskel på hvad man synes er en god whisky. Det er en kendsgerning at efterspørgslen på Whisky er stigende, og destillerierne bestræber sig mere end nogensinde på produktforenyelse og lancering af specielle aftapninger. Gamle lukkede destillerier genåbner med fornyet markedsføringsstyrke og nye produkter, og whiskyelskere har aldrig kunne svælge i så fine ting som nu.
Er en dyr whisky bedre end en billig? njaeh…. Faktisk er det jo med whisky som med rødvin – nogle er legendariske og samtidigt så sjældne, at de bliver en samlerraritet. Og bare fordi en whisky er gammel og sjælden er det jo ikke sikkert at den er bedre end en ung og frisk. Forskellen er at nogle er villige til at betale kassen for at eje en sjælden aftapning. Og der er jo fair nok. Den smager sikkert OK, men vil sansynligvis aldrig blive drukket. Omvendt kan det sagtens være at en sjælden og dyr whisky også er en smagsoplevelse.
Hvad er “billig” whisky? Man kan sige at fra omkring 250 kr findes der rigtig gode drikkeværdige whiskies som man sagtens kan være bekendt at servere for hvem som helst. Og til mellem 300 og 500 kr. kan du vælge og vrage mellem adskillige fremragende whiskymærker. Det er faktisk stadig billigt – en flaske whisky kan du skænke 35 gode oplevelser fra – og du kan gøre det over flere år – en flaske god rødvin til måske samme pris kvæler 4 mand til en god middag på een aften. Så en sund whiskyinteresse er jo ligefrem en billig fornøjelse……….. Måske er den sammenligning ikke verdens mest relevante, men det er da en god undskyldning for at investere i lidt whisky, ikk?
Den allerbedste indgangsvinkel til at lære noget om whisky er at melde sig ind I Kolding Whiskylaug og så deltage i nogle smagninger og foredrag. Så skal interessen nok komme.
Men ellers er det en god ide at investere i lidt forskellige “brands” whisky. Et par i den mere bløde afdeling kunne være en 12 års Glenfiddich 40% og en 15 års Dalwhinnie, begge behagelige sherryprægede single malt whisky. Så kunne man vælge et par mere markante sager, f.eks. en Caol Ila som typisk er en havfrisk letrøget og saltvandspræget sag, derudover måske en Talisker 10 års som har masser af Tørv og røg, salt, tang og tjære, en rigtig søulk. Hvis du insisterer på at have 5 forskellige at byde på, så kunne du vælge dig en Highland Park 18 års 43% som er en dejlig luksuspræget dram. BINGO – med dette udvalg på 5 meget forskellige flasker – samlet til under 1500 kr – er du godt i gang med at opdage whiskyens herligheder.
Undervejs vil du finde ud af at der er talrige muligheder for oplevelser – bl. a. i de mange specialaftapninger der findes, hvor uafhængige aftappere har opkøbt hele fade og aftappet dem under egen etikette i alternative styrker, eller destilleriaftapninger i fadstyrke – helt op til 65% – eller hvad f.ek.s med en 55% Arran som har lagret på et Amarone rødvinsfad?
Aldrig før har destillerierne bestræbt sig så meget som nu for at produktudvikle, og de frembringer den ene “gudedrik” efter den anden. Også enkelte “fejlskud”, javel – men heldigvis er det jo op til hver især hvad man anser for “gudedrik” og hvad der er “fejlskud”
Og så findes der jo også whisky fra andre steder i verden – Irsk, Amerikansk, Fransk, Tysk, New Zealandsk, Japansk, Svensk – og – jo minsanten – snart også Dansk – det første danske whiskydestilleri er etableret og godt igang med at lagre – det bliver spændende.
Med andre ord – som whiskyelsker vil du aldrig komme til at mangle ideer til hvad du kan ønske dig til fødselsdage og juleaftener. Der vil med garanti altid findes endnu en whisky du bare MÅ eje.