Asiatisk smagning

 Asiatisk Smagning

24.april 2015

KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 195538 Den 24. april kom orienten nærmere til TreFor Arena, hvor Kolding Whiskylaug selvfølgelig også hoppede på den nye trend indenfor whisky, nemlig de asiatiske.
 10702209_10206894556389105_6964199505547852332_n KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 205133

10885319_10206894558909168_8223972990252256243_n

Aftenen blev på fornem vis ledet af gæsteforelæser Gert Nielsen, som havde gjort sig meget umage med at læse op på de fremmede varer, suppleret af et imponerende bagkatalog af viden fra whiskyverdenen efter mange år i branchen, blandt andet hos MacY og Qualityworld. KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 210239
japandistillery50 Aftenen startede i den japanske afdeling, et land med en forholdsvis lang whiskytradition og med et meget vågent og kopierende øje til den skotske whiskyindustri – men japanerne er super pertentlige og grundige, og det giver som oftest nogle meget lækre whiskyer.
SANYO DIGITAL CAMERA

En relativt markant forskel fra de skotske er en lidt speciel træsmag, som stammer fra den asiatiske eg, der anvendes til fadene. Ofte anvendes den japanske eg kun til finish, da den ellers kan være for dominerende, man taler om en tempelduft fra træet, som er ganske gennemtrængende og kendetegnende for japansk whisky.
Første eksempel var Nikka Super rare old whisky 43 % – en ordinær blend i et marked, hvor der arbejdes med alle mulige tiltag med forskellige opskrifter, bygsorter og fadafslutninger. Denne er med en behagelig maltduft, en god balance og en del frugt i smagen, ud over den dominerende malt. 11178253_10206894559349179_3214019836777492946_n
Japanese-Whiskey Undervejs underholdt Gert med de historiske malts fra Nikka, Youchi og Miyagikyo og de tidligere reklamefremstød med Orson Welles for at gøre japansk whisky populært i Europa.
A worker takes a sample from a spirit still at Suntory Holdings' Yamazaki Distillery in Shimamoto town, Osaka prefecture, near Kyoto, December 1, 2014. Nestled at the foot of wooded hills near the ancient Japanese capital of Kyoto, the Yamazaki whisky distillery feels a long way from the northerly glens of Scotch's spiritual home. Despite its unlikely birthplace, last month Yamazaki's Single Malt Sherry Cask 2013 trumped more than a thousand challengers to be named the world's best whisky by leading critic Jim Murray in his Whisky Bible 2015. Picture taken December 1, 2014. To match story JAPAN-WHISKY/ REUTERS/Thomas Peter (JAPAN - Tags: BUSINESS)

Nu til dags er dette fremstød ganske unødvendigt – efter en voldsom høst af guldmedaljer i diverse whiskysammenligninger de seneste år, er Japansk whisky på vej til at blive ubetalelig, grundet den kæmpe efterspørgsel.
Næste eksempel var Taketsuru Pure Malt Nikka, en 21 års whisky, udgivet i anledning af ophavsmanden til den japanske whisky Maketsuru Taketsurus 80 årsdag for opstart af det første japanske destilleri Dai Nihon Kaju, som senere blev til Nikka. En meget lækker whisky på 48 % og med en meget lækker duft af æbleblomster og nyslået hø. Smagen byder på blomsternuancer og lidt citrus. Der er kun udgivet 984 flasker af denne specialudgave. 11182093_10206894559669187_7826868406817305677_n
suntory_whisky_yamazaki_site Man kender Japanerne som meget ærekære og det gælder på sin vis også indenfor whiskyindustrien, hvor man ikke drømmer om at bytte fade imellem destillerierne/producenterne, sådan som det kan forekomme i Skotland. I stedet producerer man selv forskellige whiskyvarianter og grainswhisky, så man selv kan blende indenfor eget firma.
main_visual_hakushu  Klimaet er i øvrigt meget varieret i Japan, ganske nordligt minder forholdene om Skotland, mens sydpå er der meget mere forskel på sommer og vinter, måske lidt i retning af forskellene, vi kender fra Bourbon-land i Kentucky.
Den 3. whisky var en Togouchi 12 års blend på 40 %. Det er et helt nyt mærke, som netop er kommet til Europa og dermed også Danmark. Ifølge Gert er denne whisky noget af et paradoks og måskeresultatet af en hurtig markedsføring grundet den japanske whiskys nemme salgbarhed for øjeblikket, for indholdet skulle angiveligt bestå af 40% skotsk malt og 60% canadisk grain, som er fragtet til Japan og anbragt i en ubrugt tunnel under meget stabile klimaforhold på 14 grader og 80 % RH. Der lagres i cognac- og sherryfade og whiskyen fremstår en smule røget og krydret. 11188294_10206894559949194_8123542555141526214_n
KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 200230 Nu var tiden kommet til lækre wok-specialiteter i rigt mål – meget velsmagende. Og hertil havde Carsten og hans venner brygget noget specielt IPA øl, i form af en god hvedeøl, udsat for et humleeksperiment, som kunne vække de fleste.
KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 195812  En forrygende bitterhed, som passede fint til maden, men man havde næppe mod på flere flasker i træk af dette bryg.
Så kom der et stilskifte – og dog. Nu var det nemlig Taiwanesiske Kavalan Concertmaster, der skulle smages. For ganske få år siden bragede denne producent ind på whiskymarkedet og vandt utallige priser, især for deres sherrylagrede whisky. Denne version var dog en 5 år gammel whisky (modningen foregår lynhurtigt i det varme klima på Taiwan), som var afsluttet i portvinsfade. Der anvendes både ruby, tawny og vintage port fade, ud over den indledende modning i amerikansk eg. En lækker whisky, men heller ikke en kultwhisky, som sherrycask afslutningen. 11175055_10206894561229226_2909031769166596120_nlogogallery
Kavalan Distillery kavalan-3

0

Vi fortsatte med Kavalan, denne gang en peated version i fadstyrke på 51,6 %. Bestemt en god whisky, men.. Jeg har det sådan, at ved at tilføre tørv til Japanske og Taiwanesiske whiskyer, så fjerner man deres særpræg og destillerikarakter. På den anden side, så ved jeg godt, at det er et almindeligt brugt trick til at øge markedsandelene, ved at tilføje nye flasker i sortimentet, som tilgodeser det tørveelskende folk – akkurat som det ses hos adskillige skotske destillerier, som næste alle har en røget særudgave. Det er vel snart kun Auchentoshan, som mangler denne feature?? 11129907_10206894561469232_1212952862489250956_n
factoryTaiwan_f03_1 Nå, kvalitetsmæssigt er whiskyen fra Kavalan fortrinlig. Som ved alle deres udgivelser er ”The middle cut” ganske snævert, og derfor opnås en meget ren og delikat whisky. Der er en ”Angels Share” på hele 15 %. Whiskyen har en udpræget smag af karamel og andre søde aromaer, som drilles lidt af tørven – denne er dog ikke dominerende som hos Islay-whisky, snarere en mere light tørverøg.
Vi fortsatte i den lidt røgede afdeling, men denne gang i en lidt mere naturlig sammenhæng uden en speciel peated karakter, men her en passende let røget smag af bålrøg, som komplimenterer den fremherskende pære og citrussmag fra The Hakushu 12 års single malt på 43 %. 11156274_10206894560789215_1957516559171173402_n
Aftenen sluttede på ny i den peatede version af en japansk ny-klassiker, nemlig Ichiro’s Malt Chichibu 2009-2012, The Peated Single Malt. Også her blev en spændene umami-smag budt op til slagsmål af en fed tørverøg. Spændende og så kun 3 år gammel – den bringer faktisk mindelser om vore første Kilchoman-smagninger. Malten holder 51 ppm og det giver en både sød og saltet, tørvet whisky med ungdommelig styrke og frækhed. 11193323_10206894561789240_1386900379622555900_n
TAIWAN%20King%20Car%20Whisky%20Distillery2 ST_20130622_KAVALAN9MOO_3712577e

 

Kavalan-Single-Malt-Port-Finish-Concertmaster-Review

KWL Aisatisk Smagning 20150424 - 205153 En dejlig aften i Whiskylauget for de 56 modige medlemmer, som turde tage udfordringen op med de asiatiske. Og især vellykket på grund af en meget vidende og ikke mindst behagelig foredragsholder, som førte os vidt omkring, men altid med en god humoristisk tilgang, tusind tak Gert.
IWSC-Gold-Outstanding-Medal Kig i skabet, står der en fyldt Karuizawa eller nogle flasker fra Hanyu card-series, så er der penge til en god ferie…
 hibiki-21-fuji-600x372 Ref.: Dr. Rask