Whisky Galore
Julesmagning med fadstyrke whisky – i den grad!
Traditionen tro med den dynamiske duo Lynggaard & Olsen, afholdt den 27. november 2015 |
|
Årets traditionsrige julesmagning var denne gang henlagt til Hotel Kolding Fjord – et sted, som for Kolding Whiskylaug byder på erindringen om en tidligere legendarisk smagning, som Dem, der ikke deltog, har hørt ALT for meget om! |
|
Allerede tidligt på aftenen blev de flotte ny renoverede lokaler indtaget af 91 utålmodige medlemmer – endnu en gang et meget stort antal trofaste og whiskyhungrende med base i Danmarks største whiskylaug. |
|
Men inden vi skulle smage, var det tid for et pust til den gode stemning – i dag givet af Henrik Hjortshøj fra Sønderborg Pipes & Drums, som ignorerede det lille antal toner en sækkepibe kan udsende og spillede nogle flotte skotske medleys. |
|
Befriet fra piben, så var Henrik hurtigt meget talende og ikke mindst vittig, der må være noget med skotter og sønderjyder! |
|
Ingen kommentarer – I ved besked! |
|
Whisky Galore – et udtryk der dækker, når der “næsten” er for meget af det gode, var udtænkt under sidste års bestyrelsesbrainstorm, som en aften i stærkest mulige opstilling, sådan styrkemæssigt set. |
Men aftenen kom nu ikke helt til at forløbe som planlagt af de to foredragsholdere.
I bestræbelserne på at få den ultimative oplevelse havde man betroet nogle Hollændere at skaffe god whisky – men der har man nok ikke helt samme holdning til rettidig levering, som her helt oppe mod nord – så plan B måtte i al hast iværksættes, men det blev det nok ikke dårligere af, se bare efterfølgende. |
|
|
Men nu var vi altså også spændte til bristepunktet! Da vi (nogen) var her sidst den 9. november 1998 flød det med Highland Park og Macallan i gamle udgaver og med betragtelig alder – og hvad skulle kunne matche dette?? |
Første indslag kom fra Glenlivet med denne First Fill selection fra Nadurra serien, som er ufiltreret og i fadstyrke 63,1 %.
Nadurra serien begyndt for omkring 10 år siden, hvor der var alder på disse udgivelser og der har undervejs været en variant med bygsorten Triumph – alle med et vældigt godt ry. Senest er serien udvidet med en oloroso cask afslutning, samtidig med denne First Fill, og begge findes også i fortyndede udgaver i lufthavnen, så kig nøje på styrken for at undgå skuffelsen, for netop styrken er denne whiskys “styrke”
Duften er fuld af vanilje og frugt, især banan – og det går igen i smagen. Et flot og lækkert produkt, men også lidt hurtigt glemt igen.
|
|
|
Dette var så endnu en No Age Specification, en whiskytype, som vi, grundet den store globale efterspørgsel, må vænne os til. Her dog i en flot og potent udgave – og snart suppleres den af en peated udgave!! Det bliver sværere og sværere at være blindsmager! |
|
Næste indslag var en ung, fyrig Glentauchers whisky fra den uafhængige aftapper A.D. Rattray, en aftapper, som ofte leverer varen! |
Glentauchers er jo næsten udelukkende kendt fra Chivas blends, men der er ganske få fadaftapninger i handelen og denne må siges at være drikkeværdig. 6 år gammel og på 65 %.
Det er virkelig et monstergodt fad det her – selvfølgelig robust og med tydelig karamel, brændt sukker, næsten sirup og chokolade og en eftersmag af det aktive oloroso fad – en rigtig julewhisky! |
|
|
Al ekspertise er samlet denne aften! |
|
Næste whisky trak blodrøde spor fra whiskyhylderne hos Olsen og hos FC Whisky, som begge måtte aflevere den sidste flaske til de forvænte medlemmer af Kolding Whiskylaug af dette split-cask, delt mellem whiskymessen og Indkøberen FC Whisky |
|
Denne vilde 4 års whisky fra Bruichladdich – opkaldt efter bugten Lochindaal udenfor destilleriet – var whiskymessemalt i 2012 og hvilken herlig tæt, cremet og peaty ung whisky med 50 ppm og ikke mindst 67,2 %. WOW! |
|
Så var der spisepause – og væk var alle tanker om tørre sandwich.
Hvis det ikke var whisky Galore denne aften, så var det Buffet – Galore!! |
|
Utroligt lækre anretninger med Ale no. 16 samt ostebord og kaffe
Den bliver svær at stikke! |
|
I jagten på procenter gik næste indslag over Atlanten, hvor fremstillingsprocessen for Bourbon netop giver mulighed for de høje procenter, her pæne 66,04 % (meget præcist!) |
Denne lækre Bourbon – højlydt bifaldende kommenteret af flere medlemmer – er en small batch version, som nærmest emmer af amarene kirsebær (hvor de så kommer fra i Kentucky?) og Bourbon sødme. En Bourbon, som de fleste vil kunne lide. |
|
|
Næste whisky lagde ruten for resten af aftenen – nu gjaldt det Islay og først Caol Ila |
Denne var fra Signatorys vintage serie, aftappet 2008 og således 7 år og med “beskedne” 60,9 %.
Den gennemført lækre whisky har traditionelt lagret på Bourbon fade og med den afdæmpede røg fandt den mange fans i salen. |
|
|
Næste whisky var igen fra Bruichladdich, denne gang fra deres Micro Provenance series – og som billedteksten antyder, med en finish på et Ribera del Duero fad, også kendt som den drue, der er grundlaget for Pingus rødvinen. |
Det vi fik i tilgift – ud over en fremragende lækker frugtig Bruichladdich – var historien om Olsens tur til destilleriet i efteråret og købet af netop denne whisky fra Warehouse 11 og lavet på Optic byg. Godkendt! |
|
|
Sidste indslag er på mange måder en record breaker – verdens mest røgede whisky i form af Bruichladdichs Octomore udgave 6.3 med forbløffende 258 ppm fenolindhold. Den er nu noget mere blid end frygtet og det var et værdigt punktum på denne ekstreme aften. |
|
Rigtig fadstyrke!!! |
|
Endnu en gang må vi takke de to foredragsholdere Lynggaard og Olsen for en super juleafslutning – de gjorde det sørme igen!
Og så velklædte. God stil. |
|
Det var sæson 2015 – vi ses forhåbentlig i februar 2016.
Alle medlemmer ønskes en god jul og et godt og whisky-bringende nytår.
Ref.: Dr. Rask |