Julesmagning – Grain whisky
25. november 2016
Ved Niels Lynggaard og Henrik Olsen |
|
Vi er ikke mindre end 72 medlemmer til denne mindeværdige smagning med temaet Grain whisky og forventningen om “den absolut vildeste whiskysmagning i Kolding Whiskylaug’s historie!”. |
|
Spændende og oplysende at høre Niels Lynggaard og Henrik Olsen fortælle om single grain whisky.
Malt whisky er pr. definition whisky fremstillet af 100% maltet korn. I praksis er skotsk malt whisky fremstillet af 100% maltet byg.
Grain whisky indeholder typisk majs, hvede eller rug foruden eller i stedet for byg. Udtrykket grain whisky anvendes normalt om skotsk whisky for at skelne produktet fra malt whisky. |
|
Hovedbestanddelen i blended whisky er i øvrigt som regel grain whisky.
Det er i øvrigt spændende, hvad Brexit kommer til at betyde for grain (og blended) whisky i fremtiden – man er nemlig afhængig af at købe ingredienser uden for Storbritanien. |
|
Fremstillingsprocessen ved grain whisky er mindre “sexet” og mere industriel end ved malt whisky! |
|
|
Cameron Brig. Pure single grain whisky, 40%, 149,- kr.
Cameronbridge, som destilleriet hedder, producerer ikke mindre end 110 millioner liter ren alkohol om året, så de er en af giganterne i skotsk whisky-industri. Destilleriet er 1824 og hed oprindeligt Cameron Bridge (to ord).
I 1830 blev destilleriet de første til at producer grain whisky ved hjælp af Culumn still-metoden (opfundet af Robert Stein).
Denne billige whisky kan anvendes i whiskydrinks, hvor der ikke ønskes tørverøg i duft og smag i den færdige drink. |
|
|
Floderne Leven og Ord flyder forbi destilleriet og leverer de enorme mængder vand, som indgår i fremstillingsprocessen.
Cameronbridge er ejet af Diageo og indgår blandt andet i Johnnie Walker blends. |
North British 18 år. 43%, 400,- kr.
North British Destilleri ligger lige uden for Edinburgh.
De tapper ikke whisky under eget brand, men leverer i stedet til berømte blends som J & B, Cutty Sark, The Famous Grouse og Johnny Walker.
Underligt nok er North British ejet af Diageo og Edrington i fællesskab. |
|
|
Ifølge Jim Murray’s Whisky Bible 2016 får denne whisky 92,5 point! |
Strathmore 32 år. 47,2%, 1.400,- kr.
North of Scotland Distillery blev grundlagt i 1957 samme sted som Knox Forth bryggeriet lå. Man kaldte destilleriet Strathmore Distillery.
I 1960 skiftede man over til grain-produktion på tre continous stills. I 1964 gen-opkaldte man destilleriet North of Scotland Distillery. Det blev lukket i 1980 af Diageo af politiske årsager, og det blev revet ned i 1993.
Aftapperen har det mundrette navn “Rest & be Thankful Whisky Company”. |
|
|
Med kun 621 flasker ialt er der tale om en reel limited edition!
Whiskien blev aftappet første gang i 2004 og gemt i et lagerrum. Flaskerne havde tabt mængde og alkoholprocent under opbevaringen, så de blev alle hældt på fad igen og genpåfyldt flasker i 2015. |
|
Niels og Olsen fortæller også levende og spændende om andre whiskies – som vi dog IKKE skal smage 😉 |
|
Rigelige mængder af dejlig julemad … |
|
og tilhørende drikkevarer 😉 |
Invergordon XOP 50 år. 43%, 6.000 kr.
Invergordon Distillery er grundlagt “for nylig” mellem 1959 og 1961, og blev en del af Whyte & MacKay i 1993.
I dag produceres 36 millioner alkohol om året. I modsætning de fleste andre grain-destillerier (fra lavlandet) er dette placeret i det nordlige højland i nærheden i øvrigt af Dalmore. |
|
Flasken er udgivet om en del af Douglas Laings Xtra Old Particular serie.
Den blev destilleret helt tilbage i 1964 og sat til modning i en refill tønde indtil februar 1964, da den blev aftappet som en sjælden 50 år gammel Single Grain.
De fandtes totalt 256 flasker, hvoraf vi drak (en del af) to af dem 😉 |
|
Strathclyde 9år. 55,7%, 749 kr.
Strathclyde Distillery blev etableret i 1927 af Seager Evans Company, som blev grundlagt i 1805.
I 1956 blev destilleriet solgt til Schenley Industries fra USA.
I dag er ejerskabet overgået til Pernod Ricard/Chivas. |
|
|
Flasken er fra 2005, og er lagret på sherry butt. |
Golden Grain 50 år. 50%, 2.499 kr.
Blended grain fra Coopers Choice.
En af 250 flasker på et enkelt bourbon fad i 50 år. |
|
|
Aftapningen er baseret på en blanding af majs, hvede og u-maltet byg. |
Port Dundas 25 år. 55,2%, 1.999,- kr.
Port Dundas er ejet af Diageo, lukket i 2009 og helt fjernet fra whiskykortet i 2011. |
|
|
I 1880’erne var Port Dundas Skotlands største destilleri. |
|
Den traditionelle amerikanske lotteri gennemført med fast hånd af Per 😉 |
|
Som sædvanlig afsluttes med auktion. |
|
Endnu en dejlig smagning er ved at være slut. |
|
Tak for i aften – ses i 2017.
Referent: Kim Krarup Andersen
|